Kreissparkasse Metzingen Riehle Architekten

Kreissparkasse Metzingen

The new bank building for the Kreissparkasse Metzingen is conceived as a strong solitaire that creates a distinct new identity and a consistent appearance and is yet in dialogue with the different edge conditions of the adjacent context.

The existing pitched roofs in Karlstraße are the starting point for the idea to arrange the entire programme under five extruded pitched roofs forming an undulating roofscape that presents smaller grain gable ends towards the Schönbeinstraße. Across the railway station square though, a precise cut of the building form parallel to the train station generates a representative entrance facade vis-à-vis the station building with a distinctive silhouette of high recognition value and public notion.

Covered outside spaces form gradual transitions between public space and semi-public internal space and thereby define the inviting public character of the new bank building. The customer service hall is a generous rectangular double height space, centrally placed within the building’s polygonal footprint and entered from two sides to weave the inside of the bank into the urban fabric.


Client: Kreissparkasse Reutlingen
Competition: August 2018
Location: Metzingen
Gross floor area: 7,250 m2
Model: Béla Berec, Esslingen

Kreissparkasse Metzingen Riehle Architekturbüro
Kreissparkasse Metzingen Riehle Architekten
Kreissparkasse Metzingen Riehle Architekten
Kreissparkasse Metzingen Riehle Architekten
Kreissparkasse Metzingen Riehle Architekten
Riehle Architekten Kreissparkasse Metzingen
Riehle Architekturbüro Kreissparkasse Metzingen

Back

Privacy