Competition BKK Administration Building, Kirchheim unter Teck 2015

‚Two interlocking, well-proportioned volumes allow the new administration building to generate good connections and readable references to the existing urban layout. Purposely situated in sufficient distance to the physical presence of the ‘Steingau-Bridge’, the building form creates a spatially defined entrance space and thus expresses the new address for the health insurance company. The new foyer is skilfully surrounded by the reception, the consultation rooms and the multifunctional conference room. The layout of the building allows for the desired synergies and future flexibilities. The inner organisation is self-evident and offers clear, effortless functionality.

The design understands to convince through its explicit and distinct attitude. The overall building height appears to be appropriate within the urban context and creates good urban transitions at the intersection of the building and the adjacent open spaces. The building formation doesn’t allow creating a back to the urban space.

The architectural language reflects the interior qualities and values. Few design and spatial principles define a new administrative building of positive modesty and own identity. The project offers a highly coherent approach to the urban context and the client’s brief.‘ (Extract of the jury statement)

Competition: April 2015, 2nd prize
Location: Kirchheim unter Teck
Client: BKK Scheufelen
Gross floor area: 3,000 m²
Model: Béla Berec, Esslingen
Render: Vizoom, Berlin

Go back

Back Back