Competition Markgräfin-Wilhelmine-Gymnasium, Bayreuth 2016

‘The addition of a low, elongated, two-storey building - asymmetrically positioned to the main existing building and close to the edge to the fairground - is able to create a consolidated ensemble consisting of all constituent parts of the ‘Markgräfin-Wilhelmine-Gymnasium’. The physical connection to the main existing building occurs centrally in the main axis of the neo-classical building even with the level of the plinth and respects the building’s axial constitution. Therefore the project successfully offers two external spaces of very different quality and purpose between the existing school and the building extension.

The appearance of the extension building is characterised by a pleasantly reduced, stone material concept as well as a very delicate and well-detailed facade language. The proposed roof greening is appreciated both in terms of its meaning as the fifth facade and in terms of climatical benefits. Due to its compactness, its reduced and robust materiality as well as its clever topographical position, the project offers beneficial parameters that anticipate an economic viability in terms of construction, operation and maintenance. Overall the project design allows the existing listed building to keep its own identity, yet articulates the extension in an original way.’ (Extract of the jury statement)

Competition: June 2016, Recognition
Location: Bayreuth
Client Town: Bayreuth  
Gross floor area: 7,000 m²
Model: Béla Berec, Esslingen

back