May 2021 - 1st prize in the competition for two high-rises in Munich

Riehle+Assoziierte have won a design competition for two high-rise buildings in Munich. The highrise ensemble with two corresponding urban figures marks an important street crossing in the West of Munich and preludes a new urban quarter beyond. Purposely mediating between existing context and future neighbourhood, the urban concept conceives a perimeter plinth following existing street edges and parapet heights with two rising towers atop that share a formal relationship with the new polygonal dwellings adjacent. The proposed timber-hybrid construction and a shared horizontal garden at the top of the plinth draw a future orientated and sustainable image of the new high-rise ensemble. 
Rendering: Nightnurse Images


May 2021 - Hugo Häring Award for IHK Administration Building Reutlingen

The IHK Administration building has been awarded a renowned Hugo-Häring-Award for 2020. The jury’s verdict was: "With their building for the Reutlingen Chamber of Industry and Commerce, the architects manage to reorder the public space around the existing Forum and Haus der Wirtschaft, while giving it a sublime calm and elegant presence. The chosen language of minimalist precast concrete architecture has thereby been implemented very consistently and skilfully. The building convincingly conveys the impression of being able to get by with a single detail only. The result is a very self-evident urban building block that expresses a very special timeless power through its sequential aesthetics and demonstrates how elegant and contemporary an administration building can look today."
Photography: Roland Halbe


Link to project

February 2021 - Completion GARP Education Centre

The new education building for ‘GARP Bildungszentrum’ - an Education Centre for metal-working professions - is nearing completion. The single storey solitaire is cautiously embedded in its beautiful natural context at the periphery of Nürtingen. The delicately folded, rhythmically composed facade made from perforated metal offers insights and visual connections - an architectural principle that inside the building is connecting spaces to one another and to landscape. We are excited to see the new building occupied and experienced by trainers and apprentices soon.
Photography: Roland Halbe


Link to project

December 2020 - Tübingen Biotechnology Centre extension

In December the planning application was submitted for the extension of the Biotechnology at the technology park in Tübingen. The project is composed of a slender, skeletal linear building with external, round infrastructure cores that serve multiple roles: they provide a functional connection and compositional separation between the existing and proposed structures, and through their language, also create a formal dialogue with the adjacent astronomical observatory. The new extension, constructed of stacked, flexible platforms, establishes a clear entrance gesture with a double-height foyer at the front end of the building and purposely places a café on the ground floor activating the redesigned square in front of the observatory.
Rendering: Nightnurse Images


December 2020 - Complementary city block

Located on a derelict site at the north-eastern city entrance, the new administrative office for the local district of Reutlingen is conceived as a representative urban building that marks its prominent urban position and regenerates a neglected part of the city. Two interlocking building volumes with one courtyard each follow the street edges and are deliberately staggered in height in order to break the scale of a large mass and to integrate into the existing urban context. The volumetric concept and a finely detailed brick facade enveloping the entire volume create a building with public character and civic presence.
Rendering: SLAB


December 2020 - 1st place for lakeside development on former airfield in Böblingen/Sindelfingen

In the restricted design competition for an office building along the lakeside promenade of the former airfield in Böblingen, Riehle+Assoziierte were awarded 1st place / 2nd prize. The 5-storey linear building for Motorworld rests on a tall glass base, which incorporates public functions such as a café, car showroom and automobile workshop. A spacious roof terrace with public sky bar on the setback top floor and variations in building depth between the base and the office floors generate high-quality outdoor and open spaces with physical and visual connections to the water.
Rendering: Vizoom


October 2020 - Hugo Häring Award for AEB Headquarters

The AEB Headquarters building has been awarded a renowned Hugo-Häring-Award for 2020. Since 1969, the Association of German Architects (BDA) in Baden-Württemberg has bestowed the Hugo Häring Award every 3 years for outstanding buildings that exemplify good architecture and building culture. All winners are automatically nominated for the Hugo-Häring Prize 2021.
Photography: Roland Halbe


Link to project

July 2020 - Three honours at AKBW’s ‘Beispielhaftes Bauen Reutlingen’ awards

In the ‘Beispielhaftes Bauen Reutlingen 2014-2020’ awards competition held by the Chamber of Architects for Baden-Württemberg(AKBW), the jury honoured Riehle+Assoziierte for three projects: the Gratianusstiftung Art Depot, the new GWG administration building (Pfenning site) and the office building for the landscape architecture firm Freiraumplanung Sigmund. Out of a total of 76 works submitted, 22 have earned the title ‘exemplary’.
Photography: Roland Halbe


May 2020 - 1st prize in competition for student housing on the Stuttgart-Vaihingen campus

Riehle+Assoziierte received 1st prize in the design competition for a new student housing development for Studierendenwerk Stuttgart. The site’s unique spatial position as the termination of the western campus edge and the steep, sloping topography form the starting points for the principal ideas of ​​the project: with a high level of contextual sensitivity, the building ensemble is composed of two mid-rise blocks and one high-rise grouped atop a shared plinth, thus generating a concise spatial conclusion to residential development along Allmandring on the Stuttgart-Vaihingen campus.
Rendering: SLAB


August 2020 - Success at the ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture

The AEB Headquarters in Stuttgart-Möhringen is one of the award winners of the internationally recognised architecture and design competition organised by the German Design Council. The independent jury is formed from representatives within the fields of architecture, interior design, design and brand communication and honours holistic projects and visionary buildings. The new headquarters of the software company AEB addresses the question of how we want to work today and reflects the open and transparent philosophy of the company.
Photography: Roland Halbe


January 2020 - 3rd prize, expansion of FANUC’s German headquarters

Riehle+Assoziierte have won 3rd prize in the competition to expand the German development and production site of FANUC, a Japanese automation and mechanical engineering company. Located in Neuhausen auf den Fildern, south of Stuttgart, the competition proposal for the high-tech company develops a new, representative building with a distinct urban accent. The new frontal building creates a welcoming gesture and completes the existing ensemble in terms of both functionality and design.
Rendering: Ponnie Images


Link to project

January 2020 - Hannes Riehle presents expertise on fire and noise protection at raumprobe, Stuttgart

On 29 January 2020, Hannes Riehle will present the headquarters of software company AEB in Stuttgart-Möhringen as part of a panel of experts convened by raumprobe. The topic of the lecture evening, organised in collaboration with the Lindner Group, is fire and noise protection in modern working environments.
Photography: Alec Bastian


January 2020 - Evangelical Campus Nuremberg published in wettbewerbe aktuell

Our winning competition proposal for the Evangelical Campus Nuremberg is featured on the cover of the January issue of the magazine wettbewerbe aktuell. The entry, resulting from a collaboration with Carmody Groarke (London), won the invited competition. The project envisages extensive preservation of the building frame and transforms the existing structures into an inviting and generous ensemble that is more closely connected with the city.
Sketch: Carmody Groarke


Link to project

December 2019 - 3rd prize, Hackstraße/Stöckachstraße competition

Riehle+Assoziierte have won 3rd prize in the open, two-stage competition for urban redevelopment of the industrial EnBW site in Stuttgart. Combining continuity and transformation, the concept for the revived city quarter carefully relates present and past connections with novel and future aspects. A balance of preservation and intervention, tradition and innovation forms a diverse and dynamic new urban quarter that generates character and added value for the new living and urban spaces through the interplay of converted existing buildings and complementary new structures.
Site plan: Riehle+Assoziierte


Link to project

December 2019 - 1st prize in competition for new Evangelical Campus Nuremberg

Riehle+Assoziierte, in collaboration with Carmody Groarke (London), have won the design competition for the new Evangelical Campus Nuremberg. The concept for the redevelopment and extension of a 1970s administration building creates an open and connective campus for the Evangelical Lutheran Church in Bavaria that anchors the congregation in the centre of the city and innovatively generates space for encounter, communication, research and education. The transformed external architectural language creates a more public and civic identity for the new building.
Rendering: SLAB


Link to project

December 2019 - German Design Award winner 2020

At this year’s German Design Award - a renowned, internationally recognised design competition - the AEB Headquarters in Stuttgart excelled in the category ‘Excellent Architecture’. Whilst the building impresses from the outside with its formally simple design, the jury praised above all the highly flexible spatial structure of the interior. With its timeless and high-quality ambience, the new building contributes to the current architectural discussion on contemporary working environments. The German Design Award, initiated in 2012, is awarded by the German Design Council.


Link to project

March 2019 - Synod of the Evangelical-Lutheran Church in Württemberg

The project for new office buildings in Stuttgart for the Evangelical-Lutheran Church in Württemberg was presented at the state synod in March 2019. The commission and budget for the project were unanimously approved by the members of the Synod of the Evangelical-Lutheran Church. Submission of the planning application is scheduled for the end of August.
Rendering: Ponnie Images


Link to project

March 2019 - Appointment to BDA

Hannes Riehle and Maximilian Köth were appointed members of the Association of German Architects (BDA) in March 2019. Through their architectural work and action, all members of the BDA foster the quality of architecture and assume responsibility towards society and the environment.


February 2019 - Completion of GARP building frame

The structural frame of the GARP Education Centre in Nürtingen was completed in February 2019. The new building for vocational training in the metalworking professions sits as a single storey pavilion within a beautiful landscape and is conceived as a skeletal steel frame resting on a group of three concrete cores. The project was won by competition in March 2017 and completion is scheduled for the end of 2019.


Link to project

December 2018 - 3rd prize, IHK Northern Black Forest Education Centre

Our competition entry for the IHK (CCI) Education Centre Northern Black Forest was awarded 3rd prize. The concept is defined by a simple urban figure that creates two new public spaces of differentiated purpose and character. Registering the specific location at the junction of two streets, the L-shaped building forms a new public forecourt at the corner and a more intimate, sheltered courtyard with good amenity values at the back of the building.


Link to project

August 2018 - Completion of Gratianusstiftung Art Depot

The art depot for the Gratianusstiftung in Reutlingen, which creates depot space needed to meet current conservation standards, was completed in August 2018. The building is conceived as a solid, fair-faced concrete volume with a simple, archetypal form. The sloped roof mediates between different eaves heights in the vicinity and thereby generates a strong street presence and clear address.
Photography: Roland Halbe


Link to project

July 2018 - best architects 19

The AEB Headquarters in Stuttgart-Möhringen was bestowed with the label ‘best architects 19’ in the category office/administration buildings. The ‘best architects’ award is a renowned architectural honour and a valuable indicator of current tendencies in architecture. The publication ‘best architects 19’ presents a complete documentation of this year’s winning projects.
Photography: Roland Halbe


Link to project

May 2018 - German Lighting Design Award

The AEB Headquarters in Stuttgart-Möhringen was awarded the German Lighting Design Award 2018 in the category ‘office and administration buildings’. The building’s architecture and lighting design allow views into and through diverse spatial constellations and express AEB’s corporate philosophy and ethos of openness and transparency.
Photography: Roland Halbe


Link to project

November 2017 - Real Estate Award Stuttgart 2017

The AEB Headquarters was awarded an special mention at the 2017 Real Estate Awards for the metropolitan area of Stuttgart. The award distinguishes extraordinary buildings and projects in the greater Stuttgart area that set standards in terms of design, economy, technology or ecology.
Photography: Roland Halbe


Link to project
Privacy